Te-ai întrebat, cu siguranță, după ce ai întors ultima pagină a unei cărți bune: cu cât s-a îmbogățit autorul de pe urma ei?


Te gândești că e normal să-ți pui o asemenea întrebare. După ce tu însuți te simți îmbogățit din punct de vedere intelectual, consideri că o răsplată materială către autor e binemeritată. 
Pe drumul cărții către tine mai există însă niște oameni care au materializat și multiplicat opera, trebuie să primească și ei ceva din prețul cărții. E normal, sunt oameni care l-au ajutat pe scriitor să ajungă până la tine. Redactori, corectori, tehnoredactori, graficieni și – în cazul cărților clasice, „pe hârtie“ – tipografi. Apoi, pentru că n-ai cumpărat cartea direct de la autorul ei, mai sunt și librăriile. Și acolo lucrează niște oameni care trebuie plătiți. Și Ministerul Culturii, sub patronajul căruia se desfășoară întreaga afacere, primește o părticică, sub forma timbrului literar – o taxă ca oricare alta, care îi „pedepsește“ pe ei pentru tăiatul câtorva copaci și pe tine pentru că n-ai altă treabă decât să citești.
Descoperi treptat că între tine și autor se află o adevărată industrie. Industria cărții. Un monstru care zâmbește amândurora și care intermediază relația dintre voi. Afli și că, după această intermediere, autorul primește între 7 și 10 la sută din cât ai plătit tu pe cartea lui. Altfel spus, 83-90% din răsplată se duce către industrie.
De ce e așa? Ei bine, de cele mai multe ori ți se va răspunde că „așa stau lucrurile“. Că, dacă ești doar un scriitor bun – fără să fii un geniu literar, tradus în 20 de limbi și publicat pe 5 continente –, nu ai cum să trăiești din scris.
Noi, cei de la Lecturidigitale, considerăm că relația autor-cititor nu se poate rezuma la componenta ei intelectuală. Aspectul pecuniar nu poate fi ignorat. Și, din această dublă perspectivă, marii „profitori“ trebuie să rămână tot ei: autorul și cititorul.
La Lecturidigitale umanizăm industria scrisului și încercăm să-i păstrăm pe scriitori ca autori ai operelor lor și după publicare.
 
Platforma Lectură Digitală se adresează scriitorilor independenţi care îşi publică opera în format electronic standardizat EPUB/MOBI și nu numai. Pentru cei interesați și de alte formate mai avansate de publicare a operelor, echipa de la Lectură Digitală poate să realizeze și cărți interactive, manuale interactive precum și cărți interactive de copii. Citește mai multe despre acestea în secțiunea servicii / formate speciale de publicații. Indiferent dacă publică o carte clasificată sau nu, platforma o pune în vânzare către potenţialii cititori şi cumpărători.
Cărţile clasificate (cărțile care au cod ISBN) pot fi distribuite către librăriile specializate din România.
Pentru a-ți atribui creația, adaugă pe o pagină după titlu, mențiunile de copyright. Vei avea nevoie și de un ISBN. Lectură Digitală atribuie gratuit ISBN publicațiilor tale. Poți obține și singur ISBN de la Biblioteca Națională. Pentru persoanele fizice, Biblioteca Națională nu emite decât două ISBN-uri pe an, iar ân această situație nu emite CIP (Catalogarea ânaintea publicării), astfel bibliotecile, librariile și difuzorii de carte nu vor putea precomanda cartea. Nu se va ști de cartea ta dinainte in aceste rețele. Acest CIP este important pentru cei care vor să aibă cartea și in format tipărit.
 
De asemenea, totate cărțile realizate în format electronic pot fi încărcate de către autori și în Apple iBookstore.
Google Play Books momentan nu mai acceptă înregistrări noi.

Lectură Digitală poate îndruma autorii cum să-și incarce cărțile și în Apple iBookstore.

Lectură Digitală

Lectură Digitală plasează în magazinul său online orice tip de carte* în format digital, fără ca autorii să fie nevoiți să-și cedeze drepturile de autor in favoarea editurii noastre.

  • Av. Protopopescu 5, București
  • 0741 284 311
  • office@lecturadigitala.ro
keyboard_arrow_up